0 produkter - 0.00 kr

Till mina läsare.

Detta är dagens nyheter från mig till er.

Under natten har jag suttit och tagit del av vad som händer här nere i regionen. Jag är som vanligt i Thailand, jobbar igen.

Fler mäniskor än någonsin riskerar livet på mäniskosmugglarnas båtar utefter kusten och floderna från Bangladesh och Myanmar. Baserat på lokala undersökningar och media har ca 54.000 personer tagit till en livsfarlig resa som de tror skall förbättra deras liv. Vad de hört av mäniskosmugglare. Ca 53.000 av dessa har Thailand och Malaysia som mål.

De flesta transporteras under perioden oktober till mars, men under oktober i år har transporterna fördubblats mot förra året. Ungefär 21.000 Rohingya ( folkgrupp, läs mer om dem på google ) och Bangla tar till möjligheten och av dessa är det ca 10 % som är kvinnor, är de unga blir de garanterat vidaresålda till bordeller i Thailand. Många som är under 18 och barn tar resan helt utan familjer och någon som kan, möjligen vara till ett skydd. Totalt har ca 120.000 mäniskor fraktats bort på detta sättet, ut på havet, mot en betalning på 1,500 till 2,500 dollar. På detta tjänar smugglarna den ofantliga summan av ÖVER 200 miljoner dollar.

Om det finns plats på båtarna, vilket det alltid gör om man ser till syftet, så kidnappas män, kvinnor och barn. Helst unga flickor. Med en gevärsmynning mot huvudet tvingas de upp på båtarna. Omständigheterna på båtarna är som ni säkert förstår, rent vidriga. Inget vatten, ingen toalett, ingen mat och klagar någon, blir de ofta misshandlade med döden som utgång. Man tror att ca 600-700 personer får lämna båtarna på detta viset för att flyta upp på en Thailändsk strand.

I Thailand har de som velat prata, berättat för UNHCRs personal, hur de fraktats in till land i mindre båtar och sedan hållits som fångar i små läger, uppdelade i män och kvinnor. Utöver att kvinnorna blev systematiskt våldtagna, var alla tvungna att ringa sina familjer i hemlandet, hembyn och begära att de betalade mer pengar till smugglarna så att deras liv skulle bli drägligare.

Det är en mäniskohandel som saknar motstycke i regionen och vad gör vi. Vi kan väll åtminstone hjälpas åt att leverera kunnandet om vad som händer, inte bara läsa vad jag skriver och sedan sluta med ett blekt, jaha, ja.

Hälsningar Staffan som nu åker tillbaka till Sverige och det trygga.

Leave a Reply

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>